Michel Junior Deutschland

Titel: Michel Deutschland Junior 2019

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Alweer voor de 47e maal is de “simpele”, ik kan beter zeggen de compacte, Duitsland catalogus verschenen. In dit kleine en in een handig formaat gegoten boekje vinden we alle door Duitsland (en haar gebieden en bezettingen) uitgegeven zegels. Het is bijna onbegrijpelijk hoe je al deze informatie in zo’n klein pocketboekje geperst krijgt. Maar die Michel meiden en jongens flikken het elke keer weer. Uiteraard is deze uitgave niet zo uitgebreid als zijn grotere broers maar voor de pas beginnende verzamelaar of hij/zij die alleen de hoofdnummers verzamelen is dit een uitstekend hulpmiddel. Alle afgebeelde zegels zijn in een kleiner formaat afgedrukt maar door de hoge resolutie waarmee ze zijn gescand én het lichtgrijze papier waarop ze zijn afgedrukt komen ze uitstekend tot hun recht. Bijna alle afbeeldingen zijn nu in kleur uitgevoerd! Met ruim 8900 afbeeldingen mogen we daar wel een klein applausje voor weggeven. De prijsnoteringen (32.000) worden bij de klassieke uitgaven (t/m 1919) in twee kolommen weergeven, on- en gebruikt. Vanaf 1919 komt daar een kolom voor postfris bij. De latere uitgiften (pakweg vanaf 1935) krijgen over het algemeen twee kolommen mee, postfris en gebruikt. Daar waar bekend worden ook prijzen voor FDC’s gegeven. Uiteraard waren er vele prijsveranderingen noodzakelijk om de huidige marktomstandigheden te reflecteren en is alles weer bijgewerkt t/m de november uitgaven van 2018.

Michel junior 2019

Per gebied vinden we op het einde de dienst, port en andere bijzondere zegels alsmede een overzichtstabel waarin de prijzen voor hele jaargangen vermeld worden. Een slimme toevoeging is dat er per zegel vermeld wordt welke maat Hawid (of andere) strook gebruikt moet worden om het zegel netjes in een zelf gemaakt album, of voordruk album zonder stroken, te plaatsen. Het boekje word afgesloten met een kwaliteitsoverzicht en een “Kleines Lexikon der Philatelie”, zeer beknopt maar wel  lezenswaardig. 

Deze catalogus is ook online te verkrijgen en te raadplegen.

Een zéér handige (gemakkelijk in de binnenzak mee te nemen) en betaalbare uitgave die waarschijnlijk door vele verzamelaars in gebruik zal worden genomen.

Junior Duitsland 2019

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 640
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, softcover 19 x 11,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-258-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 9,95 Excl. verzendkosten.

In de “Online library”: € 9,00.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: europa1@michel.de

Web-site: www.michel.de


© FV Duitsland 2019